Szakmák éjszakája 2018. április 13. péntek Programok 18-22 óra között

Barabás

Béri Balogh

Horváth Boldizsár

Kereskedelmi

Oladi

Tinódi

Szombathelyi Szolgáltatási SZC Barabás György Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

9600 Sárvár, Kisfaludy Sándor u. 2/A

 

Kézfogás a robottal – közelebbi ismeretséget köthetsz a robotokkal

Ismerd meg a robotok felépítését, működésének elvét! Betekintést nyerhetsz a robotok programozásának a világába.

Közelebbi ismeretséget köthetsz a 21. század technológiájával. Ha nem félsz tőlük, te is irányításod alá veheted őket, és kezet is foghatsz velük.

 

Süssünk áramkört - megismerheted a nyomtatott áramkör készítésének fortélyait

Bevezetünk a nyomtatott áramkörök készítésének rejtelmeibe. Ilyenek találhatóak például azokban a számítógépekben, amelyeket mindennap használsz. Ha van kedved, vacsorára meg is sütheted az általad készített nyomtatott áramkört.

 

Forog a satupad - nyomjuk a sódert – a résztvevők betekintést nyerhetnek a kézi illetve a gépi forgácsolás művészetébe

Érdekel, hogyan keletkezik a forgács? Megnézheted a pattogó forgács keletkezésének folyamatát. Vigyázz, rendkívül forró! Ha földet ér, várd meg amíg kihűl, s már készítheted is a saját repülő forgácsodat. Szemtanúja lehetsz  egy forgácsoló bemutatónak.

 

Gőzeke és Gizike avagy két gépészeti szaki – megnézheted a különböző anyagminőségű tárgyak keménységét, meghatározhatod a geometriai méretüket

Bemutatjuk a gépészetben használatos alapvető analóg, digitális, optikai mérőeszközöket, keménységmérő gépeket.

Meghatározhatod a különböző tárgyak keménységét, szakítószilárdságát. Hosszméreteket is végezhetsz tolómérővel, mikrométerrel. A mért eredményeket mérési jegyzőkönyvben is dokumentálhatod.

 

Péntek esti nyitva tartás. Akció! Óriási árleszállítás! – Ha van kedved kipróbálhatod, hogyan dolgozik egy eladó!

Megismerheted  az eladás, kereskedés fortélyait.

Kipróbálhatod, milyen is a pult mögötti élet. Elsajátíthatod a pénztárgép használatát. Segíthetsz  a különböző termékek csomagolásában.  Megismerkedhetsz az iskolánk eladó tanboltjával. Próbavásárlást is végezhetsz.

 

Kattincsávó, kattincsaj! Nézd meg, és próbáld ki az interaktív tábla által nyújtotta lehetőségeket!

Bemutatjuk az elektronikus interaktív tábla működését. Ismerkedj az interaktív táblával! Sajátítsd el a használatát!

Egy kvízjátékkal készültünk. Akarsz velünk játszani? Az interaktív tábla segítségével válaszolhatsz a kérdésekre.

 

Szombathelyi Szolgáltatási SZC Béri Balogh Ádám Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

9800 Vasvár, Járdányi professzor u. 13.

 

 

Ismerd meg iskolánkat, az itt tanulható képzéseket és új ismereteiddel felvértezve próbálj meg "kiszabadulni" az épületből! Szakteremről szakteremre járnak a látogatóink. Egy-egy helyszínről csak akkor juthatnak tovább, ha egy számítógépen megjelenő kérdésekre helyesen tudnak válaszolni. Az utolsóként megadott helyes választ a továbbhaladást jelentő információ megjelenése követi (pl.: következő helyszín a 101-es terem).

Szombathelyi Szolgáltatási SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma

9700 Szombathely, Zrínyi Ilona u. 12.

 

Miért jó a HBSZ-be járni? Ki és miért jelentkezzen felnőttoktatásra?

Beszélgetési lehetőség iskolánk néhány tanulójával (eredményes versenyzőink, jó közösségi munkát végzők, különféle táborok részvevői). Tájékoztatás a nappali és  felnőttképzéseinkről. Kinek és miért érdemes felnőttképzésre jelentkezni. Milyen elhelyezkedési és továbbtanulási lehetőségei vannak az iskolában végzett tanulóknak.

 

Legyél Te a legjobb gépíró! Gépírási verseny a legjobb gépíróinkkal.

A meghirdetett időpontokban a megjelent látogatók saját tanulónkkal versenyeznek. Azonos szöveget kell begépelniük. A megadott időtartamok egyik felében a versenyzés történik, a másik részében a legjobb gépíróinkat  lehet megfigyelni munka közben.

 

Marketing, projekt, protokoll - miről beszélünk?

Játékos tesztek a marketing, a protokoll, a projektismeretek témaköreiből. A látogatók papíralapú tesztet töltenek ki, illetve képek segítségével oldanak meg feladatot.  A megoldások értékelése közben lehetőség lesz a látogatókkal beszélgetni.

 

Zsebre megy a játék- pénzügyi vetélkedő

Játékos feladatok, kérdések a pénzügy területéről. Annak bemutatása, hogy milyen pénzügyi ismeretekre van szüksége a magánembereknek, illetve a vállalkozások pénzügyeseinek. Közben lehetőség lesz beszélgetni a jelenlévő szaktanárokkal a pénzügyes szakmák tartalmáról, jelentőségéről, szépségéről.

 

Az irodában sem csak papírral és tollal dolgoznak!

Irodatechnikai kisgépek kipróbálása: fénymásoló, fűzőgép, lamináló, vágógép, iratmegsemmisítő kipróbálása. Először a tanulóink megmutatják ezeknek a működését, majd igény szerint a látogatók is kipróbálhatják. Számítógépes könyvelőprogram működésének bemutatása dokumentumok feldolgozásával, itt is biztosítunk kipróbálási lehetőséget.

 

Robotok és programok

Az informatika egyik legizgalmasabb és leggyorsabban fejlődő ágazata a robotika, az automatizálás. A rendezvényünkön az iskolában folyó LEGO robot programozásból és Raspberry Pi elektronikai és programozási fejlesztésünkből mutatunk be néhányat.

 

Csak szétszedni tudod vagy összerakni is?

Számítógépek szerelése. Szaktanári irányítással saját tanulóink dolgoznak a számítógépekkel, mellettük állva a látogatók ezt figyelemmel kísérhetik, egyszerűbb műveleteket ki is próbálhatnak. Képet kapnak a látogatók az informatikai szakterület egyik lényeges feladatköréről.

 

Szombathelyi Szolgáltatási SZC Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

9700 Szombathely, Nagykar u. 1-3.

 

 

Gyúrj és formázz! Minden, amit a fonásról, figura készítésről tudni szeretnél!

Ha tortádat otthon fel akarod díszíteni, adunk ötleteket! Hogyan készül a fonottkalács?

Megmutatjuk azoknak a helyes figuráknak a készítését, amit a cukrászdákban a tortákon látsz. Bevezetünk a tésztaformázás világába. Kézügyességedet teheted próbára, ha Te is beszállsz.

                                                                                                                                 "

Terülj, terülj asztalkám!

Milyen a szép terítés? Tudod, mit-hová kell tenni? Fogd és vidd! Megismerheted, ha eljössz!

Hogyan kell egy asztalt megteríteni?

Mit, miből, mivel ennél-innál? Megismerheted a színvonalas felszolgáláshoz használt eszközöket! Megmutatjuk és kipróbálhatod a tányérfogást!

 

Tudod mi az a flambírozás?

Mi megmutatjuk és kóstolhatsz is!

Bemutatjuk, hogyan kell flambírozni gyümölcsöket, amit meg is kóstolhatsz.

Ettél már lángoló gyümölcsöket? Megmutatjuk, hogyan kell ezt a látványosságot a pincérnek a vendég előtt elkészíteni.

 

Kóstolj, és találd ki mi az!

Érdekes fűszerek, amit nem minden nap használunk!

Illatok és ízek, amit ha nem ismersz, megismerheted.

Egy totó kitöltésével kiderül mennyire vagy otthon a fűszerek, alapanyagok világában. Felismered-e a kihelyezett mintákat? Megismerheted az egyre gyakrabban használt különleges alapanyagokat, fűszereket.

 

Vágj és edd!

Meg akarod tanulni mi a julienne és baton? Mi megmutatjuk! Ha nem félsz a késtől, meg is próbálhatod! Keverhetsz salátákat, önteteket és meg is kóstolhatod.

A TV-ben biztosan csodálattal nézed, milyen gyorsan, ügyesen vágnak, darabolnak a szakácsok. Itt most közelről láthatod és meg is próbálhatod. Bemutatjuk, hogyan készíthetsz gyorsan-könnyen finom salátát és milyen öntetekkel lehet ízesíteni.

 

Bevesszük a raktárat!

Virtuális áruszállítás. Nézz meg egy raktárkezelő szoftvert, próbáld ki! Hogy kerül az áru a szállítótól a raktárba?

Egy számítógépes programon keresztül árukat vehetsz fel, raktárakat hozhatsz létre, szerkesztheted és módosíthatod az adatokat. Virtuális árumozgatásban vehetsz részt, és megismerkedhetsz a fontosabb szállítói dokumentumokkal. Interaktív módon végigjárhatod az áru útját a raktártól a boltokig.

Alapfokú számítástechnikai ismeretek szükségesek a programon való részvételhez.

 

Csomagolj, öltöztess, árazz!

Mi mindenhez ért egy eladó? Ha eladó, kereskedő lennél, nézz be hozzánk és megmutatjuk! Ismerd meg az egészséges ételeket és összetevőit!

Megismerkedhetsz a kereskedelemben használt csomagolástechnikákkal, anyagokkal és eszközökkel. Jöjjön bármilyen alkalom is, a díszcsomagolás alapismereteinek elsajátításával Te is ünnepi módon képes leszel ajándékoddal meglepetést szerezni!

Segítünk az egészséges élelmiszerek kiválasztásában, a tudatos vásárlói magatartás kialakításában.

Válassz ki egy terméket, és készítsd el a saját kézírásoddal az áru ártábláját!

Tanuld meg, milyen információkat tartalmaznak az árucímkék!

Vedd meg, vidd el! Bepillantást nyersz az eladástechnika módszereibe!

Miért fontos a bizalomépítés az eladószakmában is? Te milyen vevőtípusba tartozol? - szituációs játékokon keresztül nyerhetsz bepillantást az eladás folyamatának részleteibe.

 

Hungarikumok a nagyvilágban - Angol nyelvi csapatverseny döntője

Hogy jutnak el a hungarikumok a nagyvilágba?

Megtudhatod egy izgalmas verseny döntőjén. Gyere el, szurkolj a résztvevő csapatoknak!

A verseny I. fordulójának feladata egy hungarikum kiválasztása volt, melyhez angol nyelvű kreatív reklámanyagot kellett készíteni. A második fordulóban a csapatok nyelvi feladatlapot töltöttek ki, melyben a magyar konyha kiemelten szerepelt. A döntőben az első két fordulóban jól teljesítő, 3 fős csapatok vesznek részt.

Kié lesz a fődíj?

 

Filmvetítés New York City logisztikájáról

Kíváncsi vagy hogyan működik egy nagyváros mindennapi élete?

A nagyváros mindennapjainak szervezését láthatod egy érdekes filmvetítés keretében. A film bemutatja New York City áruszállítását, közlekedését valamint megtekinthetjük, hogyan működik a több millió ember ellátását irányító logisztika.

Kereskedj okosan! Let’s do business.

A kereskedelemhez kapcsolódó folyamatok bemutatása a beszerzéstől az értékesítésig, interaktív módon a gyakorlatban, játékosan, különböző helyszíneken.

Az „éjszaka” egy 5-10 perces prezentációval indul, melyben az érdeklődők megismerkedhetnek a kereskedelem folyamataival, majd a gyakorlatban is lehetőségük nyílik kipróbálni a részfolyamatokat egy pálya végigjárásával.

1. állomás: Szakmai kiállítás és vásár

2. állomás: Az áru átvétele, tárolása

3. állomás: Az áru értékesítése

4. állomás: Reklámok elemzése

 

Mi lehet az a Murália?

Mit gondolsz, milyen ötleteid vannak? Ha tudni szeretnéd, gyere el hozzánk és megtudod!" "Diákoknak és felnőtteknek külön - külön bevezető és ráhangoló kérdések után az alkotás bemutatása.

                                                                                                                                                                                                                                                                          Hungarikumok Hungáriában

Ismert hungarikumok bemutatása kóstolóval.

Hungarikumok kóstolása: Pálinka – felnőtteknek; Kürtős kalács– gyerekeknek; Szalámi – minden korosztály számára!

Tudod-e, mióta vásárolhatunk Kürtőskalácsot? Vagy hány fajtát gyártanak ma? Meg is kóstolnád?

Hány éve indult útjára a magyar pálinka, miért olyan különleges?

Látogasson el a szombathelyi Kereskedelmi iskolánkba és választ kap a kérdésekre!

 

Kóstolók és ismertető előadások formájában mutatjuk be hazánk hungarikumait.

Kürtős kalács – több félét kóstoltatunk, közben a történetet, jellemzőket meséli egy diák vetítettképes előadás keretében.

Szalámi – hasonlóan az előbbiekhez, kóstolással egybekötött tájékoztató.

 

Hatvan perc a Föld körül - Érdekességek a nagyvilágból

Utazzunk! Szeretnél Európában vagy más köntinenseken barangolni? Egy képzeletbeli utazás keretén belül mi megjelenítjük számodra! Nem kell tenned mást, gyere el hozzánk!

Európa, Amerika, Ázsia, Ausztrália legjelentősebb nevezetességeinek és érdekességeinek bemutatása filmeken, képekben, egy képzeletbeli utazás keretében. A bemutató végén puzzle játékot raknak ki a látogatók, akik közül a leggyorsabbakat jutalmazzuk.

 

Szombathelyi Szolgáltatási SZC Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

9700 Szombathely, Simon István u. 2-6.

 

Utazás a Langerhans szigetekre (mikroszkópos szövetvizsgálat)

Az érdeklődők jó felbontású mikroszkóp alatt vizsgálhatják meg a különböző szövetmintákat. Ezeket akár projektorral kivetítve az IKT táblán, nagy méretben is megtekinthetik. Biológia szakos tanári magyarázattal.

 

Szívbemarkoló pillanatok (szervek boncolása csak erős idegzetűeknek)

Tudtad, hogy kilencven százalékban hasonlítunk a sertéshez? Gyere, és boncolj velünk sertésszemet, sertésszívet és sertésvesét. De ha kíváncsi vagy, azt is megmutatjuk, hogy miért világít a vadak szeme a sötétben.

 

Neked természetes, de másnak is? (Értesd meg magad kézzel-lábbal)

Értesd meg magad a hallás- és látáskárosultakkal! Az egészségügyben dolgozók napi szinten találkoznak különböző fogyatékkal élőkkel, velük is meg kell értetni a kezelések menetét, a gyógyszerezést, a tennivalókat. Ahhoz, hogy ezt meg tudják oldani, kreativitás szükséges. Ezt demonstrálja a gyakorlat.

 

SOS 112 (mentési szimuláció, műseb-készítés és gipszelési gyakorlat)

Fúj, de undi! Készíts műsebeket saját magadon. Szeretsz kötni, mint a nagymamád - Gyere te is! Köss velünk! Csak egy kicsit másként. Műseb készítés, sebellátás, gipszelés. Kéz- és lábtörést! Mi ellátjuk, elsősegélynyújtási bemutató.

 

Játszunk papás - mamást! (kisgyermek-gondozó és nevelő tapasztalatokat szerezhetsz)

Ismerd meg a gyerekek világát! Légy te most az anyuka, apuka! Kóstolj bele a szülők világába! Nemcsak pelenkázásból áll a gyermek nevelése. A gyermek nem kicsinyített felnőtt, érző, önálló lény, aki nyitott a körülötte lévő világra.

 

Próbáld ki ügyességed kétkeréken, kétlábon és kétkézen!

Ügyességi sportfeladatok az egyes sportágak alapvető készségeivel. Választ ki a testhez álló sportágadat! Mozdulj ki a konfortzónádból, mozdulj ki otthonról! Válj Oladi ninjájává!  Akadálypálya a legügyesebbeknek.

 

Gyártottál már vámpírfogat?

Fogtechnikai laborunkban megteheted. Nézd meg a legalapvetőbb eszközöket, amivel egy fogtechnikus dolgozik. Ki is próbálhatod őket. Egyszerű fogtechnikai alapmozdulatokat meg is tanulhatsz. Dolgozz gyurmával, gipsszel, viasszal. Riogasd otthon a családot a végeredménnyel!

 

Tudod, milyen a hajad? Tudsz önállóan frizurát készíteni?

Most kipróbálhatod! Konzultáció mesterfodrászokkal és tanítványokkal a haj- és fejbőr állapotfelmérése után. Tanácsadás otthoni hajápolásra. Fejformádhoz igazodó frizura ajánlása. Kipróbálhatod magad babafejeinken fonás, hajgöndörítés témában.

 

Tudod-e, hogy mi a 2018-as tavaszi sminktrend?

Most megláthatod, kipróbálhatod! 2018-as tavaszi sminktrendek bemutatása. Arcformához, haj- és szemszínhez tanácsadás, bőrápolási tanácsadás tinédzsereknek, arcbőr tisztítás, pattanások kezelése, különböző hatóanyagok, kozmetikumok ajánlásával.

 

Tele van a szekrényem, de nincs mit felvenni!

Tegnap is a kedvencem volt rajtam! Régi kedvenc ruháid felújítása, életrekeltése a tavaszi-nyári trendeknek megfelelően. Nézz körül otthon a szekrényekben, varróskosarakban, bizsus dobozokban! Szárnyaljon a fantáziád, legyél menő, az újjá varázsolt, egyedi ruhádban! Légy ÖKO tudatos a régi ruhák ötletes újrahasznosításával! Egyéni stílustanácsadás az öltözködésben.

 

Szombathelyi Szolgáltatási SZC Tinódi Sebestyén Gimnáziuma és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskolája

9600 Sárvár, Móricz Zsigmond utca 2.

 

"Tinódi Turizmus Próba"- Játék, rejtvény, szókereső, teszt és kirakó

A " Tinódi Turizmus Próba" termében a szakmák éjszakájára érkezők  játékos formában  tehetik próbára logikai gondolkodásukat, vizuális és asszociációs képességüket, megmutathatják kreativitásukat 5 különböző, Magyarországgal kapcsolatos feladat során.

 

Ismerd meg Magyarország nemzeti értékeit!

Hungarikumok, világörökségek Diákok színes előadásai világörökségi helyszíneinkről, hungarikumokról, valamint a számukra szervezett szakmai kirándulásokon szerzett élményekről. Az előadásokhoz kapcsolódóan kvízfeladatok megoldása.

 

Cukrász kézműves műhely

Kézműves eszközökkel marcipánfigurák készítése Marcipánfigurák készítése. Igazi ínyencségnek számítottak évszázadokon át, és ma is jobbára ünnepi alkalmak során kerülnek terítékre a marcipánból készült finomságok. Megjelenik bonbonként, pohárkrémekben, süteményekbe töltve vagy azok bevonataként, marcipánburgonya vagy figura formájában.

 

SárVÁRi vendéglátás a Tinódiban!

Bepillantás az éttermek világába "Diákjaink és tanáraink segítségével csoki fondü készítése saját kezűleg az étteremben. Készítsd el és kóstold meg ezt a gyümölcsös-csokis finomságot, amely ma már összejövetelek, partik fénypontját jelenti!

Hogyan terítsük meg egy ünnepi alkalomra a vendégváró asztalunkat? - Tanulóink bemutatják az érdeklődőknek, hogy milyen díszterítéseket ajánlanak különleges alkalmakra és rendezvényekre.

 

Tudod-e mire használható? - Eszköz felismerési versenyek

Nálunk megfőzheted a jövőd! – Próbáld ki magad a konyhában! Érdekel a sütés-főzés? Itt az alkalom, hogy kipróbáld! Süthetsz palacsintát, kedvedre töltheted, tálalhatod. Készíts szendvicsfalatkákat, díszíts aprósüteményeket! Természetesen, amit elkészítettél, el is fogyaszthatod!

 

Koktélparti – Készítsd el saját alkoholmentes koktélodat!

Tanulóink és tanáraink segítségével az érdeklődők elmerülhetnek a koktélkészítés rejtelmeiben, elkészíthetik és elfogyaszthatják saját alkoholmentes koktéljukat. Közben megismerkedhetnek az eszközökkel és azok használatával.

 

Tervezd meg saját éttermed, szállodád reklámeszközeit!

Szeretsz számítógéppel dolgozni? Szeretnéd kipróbálni a kreativitásod? Légy a saját marketingesed! Gyere el hozzánk és készítsd el elképzelt vállalkozásod menükártyáját, itallapját, étlapját, szórólapját, saját névjegykártyád!

 

Fő a biztonság!

Tudod-e mit kell tenni vészhelyzetben? Megtudhatod, hogy működik a 112, az egységes európai segélyhívószám, amely rendelkezésre áll és ingyenesen hívható mind vezetékes, mind mobiltelefonról bárhol az Európai Unióban, sőt szinte az egész kontinensen.ú

 

A képzési kínálat bemutatása, segítség a pályaválasztáshoz

Igazgatói tájékoztató a tagiskola képzési kínálatáról. A szakgimnáziumi és a szakközépiskolai képzési forma sajátosságainak bemutatása. A továbbtanulási lehetőségek ismertetése. Diáknapi, illetve tájékoztató filmek vetítése.

 

Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum

9700 Szombathely, Nagykar u. 1-3.

E-mail: info@szoszszc.hu

Telefon: +36-94-312-375

OM azonosító: 203063

Felnőttképzési engedély: E-001456/2016