Szakmák éjszakája 2019. április 12. péntek PRÓBÁLD KI, CSINÁLD MEG, ISMERD MEG! – Mindenkit vár a Szakmák Éjszakája! Programok 18-22 óra között

Barabás

Béri Balogh

Horváth Boldizsár

Kereskedelmi

Oladi

Tinódi

Szombathelyi Szolgáltatási SZC Barabás György Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

9600 Sárvár, Kisfaludy Sándor u. 2/A

 

1. Kézfogás a robottal – közelebbi ismeretséget köthetsz a robotokkal

18:00 19:00 20:00 21:00

Ismerd meg a robotok felépítését, működésének elvét! Betekintést nyerhetsz a robotok programozásának a világába.

Közelebbi ismeretséget köthetsz a 21. század technológiájával. Ha nem félsz tőlük, te is irányításod alá veheted őket, és kezet is foghatsz velük.

 

2. Süssünk áramkört - megismerheted a nyomtatott áramkör készítésének fortélyait

18:30 19:30 20:30 21:30

Bevezetünk a nyomtatott áramkörök készítésének rejtelmeibe. Ilyenek találhatóak például azokban a számítógépekben, amelyeket mindennap használsz. Ha van kedved, vacsorára meg is sütheted az általad készített nyomtatott áramkört.

 

3. Forog a satupad - nyomjuk a sódert – a résztvevők betekintést nyerhetnek a kézi illetve a gépi forgácsolás művészetébe

18:00 19:00 20:00 21:00

Érdekel, hogyan keletkezik a forgács? Megnézheted a pattogó forgács keletkezésének folyamatát. Vigyázz, rendkívül forró! Ha földet ér, várd meg amíg kihűl, s már készítheted is a saját repülő forgácsodat. Szemtanúja lehetsz egy forgácsoló bemutatónak.

 

4. Gőzeke és Gizike avagy két gépészeti szaki – megnézheted a különböző anyagminőségű tárgyak keménységét, meghatározhatod a geometriai méretüket

18:30 19:30 20:30 21:30

Bemutatjuk a gépészetben használatos alapvető analóg, digitális, optikai mérőeszközöket, keménységmérő gépeket.

Meghatározhatod a különböző tárgyak keménységét, szakítószilárdságát. Hosszméreteket is végezhetsz tolómérővel, mikrométerrel. A mért eredményeket mérési jegyzőkönyvben is dokumentálhatod.

 

5. Péntek esti nyitva tartás. Akció! Óriási árleszállítás! – Ha van kedved kipróbálhatod, hogyan dolgozik egy eladó!

18:00 19:00 20:00 21:00 21:30

Megismerheted az eladás, kereskedés fortélyait.

Kipróbálhatod, milyen is a pult mögötti élet. Elsajátíthatod a pénztárgép használatát. Segíthetsz a különböző termékek csomagolásában.  Megismerkedhetsz az iskolánk eladó tanboltjával. Próbavásárlást is végezhetsz.

 

6. Kattincsávó, kattincsaj! Nézd meg, és próbáld ki az interaktív tábla által nyújtotta lehetőségeket!

18:30 19:30 23:00 21:30

Bemutatjuk az elektronikus interaktív tábla működését. Ismerkedj az interaktív táblával! Sajátítsd el a használatát!

Egy kvízjátékkal készültünk. Akarsz velünk játszani? Az interaktív tábla segítségével válaszolhatsz a kérdésekre.

 

7. Kamionos Roadshow! Betekintést nyerhetsz az elektromos versenyautók világába!

18:00 18:30 19:00 20:00 21:00

Megismerkedhetsz egy igazi elektromos versenyautóval és egy pneumobillal. Betekintést nyerhetsz az autóversenyzés műszaki világába. Ha van kedved ki is próbálhatod, milyen egy igazi elektromos versenyautóban ülni.

 

 

Szombathelyi Szolgáltatási SZC Béri Balogh Ádám Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

9800 Vasvár, Járdányi professzor u. 13.

 

 

Szombathelyi Szolgáltatási SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma

9700 Szombathely, Zrínyi Ilona u. 12.

 

1. Gyere, próbáld ki az irodai munkaeszközöket!

folyamatos

Irodatechnikai kisgépek kipróbálása: fénymásoló, fűzőgép, lamináló, vágógép, iratmegsemmisítő kipróbálása. Először a tanulóink megmutatják ezeknek a működését, majd igény szerint a látogatók is kipróbálhatják. Számítógépes könyvelőprogram működésének bemutatása dokumentumok feldolgozásával, itt is biztosítunk kipróbálási lehetőséget.

 

2. Legyél Te a legjobb gépíró!

18:00 19:00 20:00 21:00

Gépírási verseny a legjobb gépíróinkkal.  A meghirdetett időpontokban a megjelent látogatók saját tanulóinkkal versenyeznek. Azonos szöveget kell begépelniük. A megadott időtartamok egyik felében a versenyzés történik, a másik részében a legjobb gépíróinkat lehet megfigyelni munka közben.

 

3. Csak szétszedni tudod vagy összerakni is?

18:30 19:30 23:00 21:30

Számítógépek szerelése. Szaktanári irányítással saját tanulóink dolgoznak a számítógépekkel, mellettük állva a látogatók ezt figyelemmel kísérhetik, egyszerűbb műveleteket ki is próbálhatnak. Képet kapnak a látogatók az informatikai szakterület egyik lényeges feladatköréről.

 

4. Robotok és programok

folyamatos

Az informatika egyik legizgalmasabb és leggyorsabban fejlődő ágazata a robotika, az automatizálás. A rendezvényünkön az iskolában folyó LEGO robot programozásból és Raspberry Pi elektronikai és programozási fejlesztésünkből mutatunk be néhányat.

 

5. Hogyan legyünk jó projektmenedzserek?

18:00 19:00 20:00 21:00

Megismerheted a projekt szó tartalmát, mivel foglalkozik egy projekt munkacsoport. Mi a szerepe a projektmenedzsernek, mikor végzi jól a munkáját? Ki alkalmas a projektmenedzseri feladatok ellátására?

 

6. Szeretnél játszani? Tőzsdézzünk!

18:30 19:30 20:30 21:30

A szigorú tőzsdei szabályok szerinti kereskedés kipróbálásának lehetősége játékos formában. Hogy csináljuk, hogy többször nyerjünk, mint ahányszor veszítünk?

 

7. Hétköznapi pénzügyeink

18:00 19:00 20:00 21:00

Hogyan bánjunk okosan a pénzünkkel? Mit kezdhetünk a megtakarított pénzünkkel? Mit tegyünk, ha nincs elég pénzünk? Választ kaphatsz mindezekre.

 

8. Miért jó a HBSZ-be járni? Ki és miért jelentkezzen felnőttoktatásra?

folyamatos

Beszélgetési lehetőség iskolánk néhány tanulójával (eredményes versenyzőink, jó közösségi munkát végzők, különféle táborok részvevői). Tájékoztatás a nappali és felnőttképzéseinkről. Kinek és miért érdemes felnőttképzésre jelentkezni. Milyen elhelyezkedési és továbbtanulási lehetőségei vannak az iskolában végzett tanulóknak.

 

 

Szombathelyi Szolgáltatási SZC Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

9700 Szombathely, Nagykar u. 1-3.

 

 

1. Gyúrj és formázz! Minden, amit a fonásról, figura készítésről tudni szeretnél! Ha tortádat otthon fel akarod díszíteni, adunk ötleteket! Hogyan készül a fonott kalács?

18:00, 19:00, 20:00, 21:00

Megmutatjuk azoknak a helyes figuráknak a készítését, amit a cukrászdákban a tortákon látsz. Bevezetünk a tésztaformázás világába. Kézügyességedet teheted próbára, ha Te is beszállsz.

 

2. Terülj, terülj asztalkám! Milyen a szép terítés? Tudod, mit-hová kell tenni?

folyamatos

Hogyan kell egy asztalt megteríteni? Mit, miből, mivel ennél-innál? Megismerheted a színvonalas felszolgáláshoz használt eszközöket! Megmutatjuk és kipróbálhatod a tányérfogást!

 

3. Tudod mi az a flambírozás? Mi megmutatjuk és kóstolhatsz is! Bemutatjuk, hogyan kell flambírozni gyümölcsöket, amit meg is kóstolhatsz.

folyamatos

Ettél már lángoló gyümölcsöket? Megmutatjuk, hogyan kell ezt a látványosságot a pincérnek a vendég előtt elkészíteni.

 

4. Kóstolj és találd ki mi az! Érdekes fűszerek, amit nem minden nap használunk! Illatok és ízek, amit ha nem ismersz, megismerheted.

18:00, 19:00, 20:00, 21:00

Egy totó kitöltésével kiderül mennyire vagy otthon a fűszerek, alapanyagok világában. Felismered-e a kihelyezett mintákat? Megismerheted az egyre gyakrabban használt különleges alapanyagokat, fűszereket.

 

5. Vágj és edd! Meg akarod tanulni mi a julienne és baton? Mi megmutatjuk! Ha nem félsz a késtől, meg is próbálhatod! Keverhetsz salátákat, önteteket és meg is kóstolhatod.

18:00, 19:00, 20:00, 21:00

A TV-ben biztosan csodálattal nézed, milyen gyorsan, ügyesen vágnak, darabolnak a szakácsok. Itt most közelről láthatod és meg is próbálhatod. 1. állomás: vágás-darabolás.

Bemutatjuk, hogyan készíthetsz gyorsan-könnyen finom salátát és milyen öntetekkel lehet ízesíteni. 2. állomás: Salátakeverés-öntetkészítés.

 

6. Bevesszük a raktárat! Virtuális áruszállítás. Nézz meg egy raktárkezelő szoftvert, próbáld ki! Hogy kerül az áru a szállítótól a raktárba?

18:30, 19:30, 20:30, 21:30

Egy számítógépes programon keresztül árukat vehetsz fel, raktárakat hozhatsz létre, szerkesztheted és módosíthatod az adatokat. Virtuális árumozgatásban vehetsz részt, és megismerkedhetsz a fontosabb szállítói dokumentumokkal. Interaktív módon végigjárhatod az áru útját a raktártól a boltokig. Alapfokú számítástechnikai ismeretek szükségesek a programon való részvételhez.

 

7. Csomagolj, öltöztess, árazz! Mi mindenhez ért egy eladó? Ha eladó, kereskedő lennél, nézz be hozzánk és megmutatjuk!

folyamatos

Megismerkedhetsz a kereskedelemben használt csomagolástechnikákkal, anyagokkal és eszközökkel, jöjjön bármilyen alkalom is, a díszcsomagolás alapismereteinek elsajátításával. Te is ünnepi módon képes leszel ajándékoddal meglepetést szerezni! Segítünk az egészséges élelmiszerek kiválasztásában, a tudatos vásárlói magatartás kialakításában. Válassz ki egy terméket, és készítsd el a saját kézírásoddal az áru ártábláját!

 

8. Hungarikumok a nagyvilágban - Angol nyelvi csapatverseny döntője

folyamatos

Hogy jutnak el a Hungarikumok a nagyvilágba? Megtudhatod egy izgalmas verseny döntőjén. Gyere el, szurkolj a résztvevő csapatoknak! A verseny I. fordulójának feladata egy Hungarikum kiválasztása volt, melyhez angol nyelvű kreatív reklámanyagot kellett készíteni. A második fordulóban a csapatok nyelvi feladatlapot töltöttek ki, melyben a magyar konyha kiemelten szerepelt. A döntőben az első két fordulóban jól teljesítő, 3 fős csapatok vesznek részt. Kié lesz a fődíj?

 

9. Kereskedj okosan! Let’s do business. A kereskedelemhez kapcsolódó folyamatok bemutatása a beszerzéstől az értékesítésig, interaktív módon a gyakorlatban, játékosan, különböző helyszíneken.

18:00, 19:00, 20:00, 21:00

Az „éjszaka” egy 5-10 perces prezentációval indul, melyben az érdeklődők megismerkedhetnek a kereskedelem folyamataival, majd a gyakorlatban is lehetőségük nyílik kipróbálni a részfolyamatokat egy pálya végigjárásával.

1. állomás: Szakmai kiállítás és vásár

2. állomás: Az áru átvétele, tárolása

3. állomás: Az áru értékesítése

4. állomás: Reklámok elemzése

 

10. Mi lehet az a Murália? Mit gondolsz, milyen ötleteid vannak? Ha tudni szeretnéd, gyere el hozzánk és megtudod!

18:00, 19:00, 20:00, 21:00

Diákoknak és felnőtteknek külön - külön bevezető és ráhangoló kérdések után az alkotás bemutatása.

 

11. Hungarikumok Hungáriában Ismert hungarikumok bemutatása kóstolóval. Hungarikumok kóstolása: Pálinka – felnőtteknek; Kürtős kalács– gyerekeknek; Szalámi – minden korosztály számára!

18:30, 19:30, 20:30, 21:30

Tudod-e, mióta vásárolhatunk Kürtőskalácsot? Vagy hány fajtát gyártanak ma? Meg is kóstolnád? Hány éve indult útjára a magyar pálinka, miért olyan különleges? Látogasson el a szombathelyi Kereskedelmi iskolánkba és választ kap a kérdésekre!

 

12. Hatvan perc a Föld körül - Érdekességek a nagyvilágból

folyamatos

Utazzunk! Szeretnél Európában vagy más köntinenseken barangolni? Egy képzeletbeli utazás keretén belül mi megjelenítjük számodra! Nem kell tenned mást, gyere el hozzánk! Európa, Amerika, Ázsia, Ausztrália legjelentősebb nevezetességeinek és érdekességeinek bemutatása filmeken, képekben, egy képzeletbeli utazás keretében. A bemutató végén puzzle játékot raknak ki a látogatók, akik közül a leggyorsabbakat jutalmazzuk.

 

 

 

Szombathelyi Szolgáltatási SZC Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

9700 Szombathely, Simon István u. 2-6.

 

1. Neked természetes, de másnak is? (Értesd meg magad kézzel-lábbal)

folyamatos

Éld át a hallás- és látáskárosultak mindennapjait! Nap mint nap találkozunk különböző fogyatékkal élőkkel, nekik is meg kell oldani a napi tevékenység rutin feladatait (öltözködés, vásárlás, tájékozódás, ételkészítés, tálalás, higiénia). A demonstráció során próbáld ki kreativitásod!

 

2. Csendes pihenő előtti foglalkoztatás. (Játék, mint a fejlesztés eszköze)

folyamatos

Amikor az óvodás dolgozik: Kóstolj bele az óvoda világába! A gyermek nem kicsinyített felnőtt, érző, önálló lény, aki nyitott a körülötte lévő világra. Szellemi, ügyességi, kreatív játékos feladatok, amikkel az óvodások a mindennapjaikat töltik.

 

3. Próbáld ki ügyességed két keréken, két lábon és két kézen!

folyamatos

Ügyességi sportfeladatok az egyes sportágak alapvető készségeivel. Választ ki a testhez álló sportágadat! Mozdulj ki a komfortzónádból, mozdulj ki otthonról! Válj Oladi ninjájává!  Akadálypálya a legügyesebbeknek.

 

4. Gyártottál már vámpírfogat? Fogtechnikai laborunkban megteheted.

folyamatos

Nézd meg a legalapvetőbb eszközöket, amivel egy fogtechnikus dolgozik! Ki is próbálhatod őket. Egyszerű fogtechnikai alapmozdulatokat meg is tanulhatsz. Dolgozz gyurmával, gipsszel, viasszal. Riogasd otthon a családot a végeredménnyel!

 

5. Tudod, milyen a hajad? Tudsz önállóan frizurát készíteni? Most kipróbálhatod!

folyamatos

Konzultáció mesterfodrászokkal és tanítványokkal a haj és fejbőr állapotfelmérése után. Tanácsadás otthoni hajápolásra. Fejformádhoz igazodó frizura ajánlása. Kipróbálhatod magad babafejeinken fonás, hajgöndörítés témában.

 

6. Tudod-e, hogy mi a 2019-es tavaszi sminktrend? Most megláthatod, kipróbálhatod!

folyamatos

2019-es tavaszi sminktrendek bemutatása. Arcformához, haj- és szemszínhez tanácsadás, bőrápolási tanácsadás tinédzsereknek, arcbőrtisztítás, pattanások kezelése, különböző hatóanyagok, kozmetikumok ajánlásával.

 

7. Tele van a szekrényem, de nincs mit felvenni! Tegnap is a kedvencem volt rajtam!

folyamatos

Régi kedvenc ruháid felújítása, életre keltése a tavaszi-nyári trendeknek megfelelően. Nézz körül otthon a szekrényekben, varrós kosarakban, bizsus dobozokban. Szárnyaljon a fantáziád, legyél menő, az újjá varázsolt, egyedi ruhádban. Légy ÖKO tudatos a régi ruhák ötletes újrahasznosításával. Egyéni stílustanácsadás az öltözködésben.

 

8. Mit csinál a gyermek, amikor nem alszik? Mit csinál a gyermek, amikor azt hiszed, hogy alszik?!

18:00 órától félóránként

Okosabb vagy-e mint egy óvodás? Szellemi vetélkedő a mondókák, dalok, mesék világából. Mire emlékszel az oviból? Kvíz vetélkedő fél óránként. Játszd újra, milyen volt az óvodai dadusod! Vigyázz a végén még iskolaérett leszel!

 

9. Digitális labor – Vegyél részt iskolánk modern technika óráján!

folyamatos

Iskolánk DKA laborjában a XXI. század technológiájával találkozhatsz: 3D nyomtatóprogramot tervezhetsz, megcsodálhatod a robotika világát. Kipróbálhatod, elkészítheted, egyedivé varázsolhatod tolltartód, táskád hímzőgép segítségével.

 

10. Csodák világa – Vigyázat, robbanásveszély!

18:30

Ha szeretsz robbantani, itt a helyed! Vigyázat, vulkánkitörés! Kísérletezz tanulóinkkal a természettudomány területén, ezeket utána otthoni alapanyagokból is meg tudod mutatni. Ha kíváncsi vagy mi vesz körül, vagy mi van benned vagy miből lettél :-), akkor azt most megláthatod.

 

11. Masszázs – ha sok a hajtás, relaxálj a kemény iskolai hét után!

19:00 órától félóránként

Lefárasztanak a hétköznapok? Egy jó masszázs csodákat tesz, felfrissít, kikapcsol, újjávarázsol és kondicionál! Ha sportolás után itt-ott fáj, jöhet a regeneráló átgyúrás! Elég bátor vagy? Feküdj fel masszőr ágyainkra és éld át az élményt…

 

 

 

Szombathelyi Szolgáltatási SZC Tinódi Sebestyén Gimnáziuma és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskolája

9600 Sárvár, Móricz Zsigmond utca 2.

 

1. Mozi terem: Virtuális utazás a világ körül - Tarts velünk!

folyamatos

A mozi terem Téged is kalandra csábít, ha szeretsz utazni, és szívesen nézel filmet távoli tájakról. A filmeken keresztül megismerkedhetsz különleges tájak népeivel, kultúrájával és szokásaikkal. Kalandra fel!

 

2. Online földrajz kvíz- Próbáld ki tudásod a világ országairól, városairól!

folyamatos

A Kvíz teremben különböző típusú földrajzi feladatokat oldhatsz meg számítógépen. A kvízek témái: Magyarország megyéi, megyeszékhelyek, Európa országai, városai, folyók, zászlók, Ázsia, Afrika és Amerika országai.

 

3. Tervezz, és légy kreatív! – Tervezd meg saját vállalkozásod marketingeszközeit!

folyamatos

Szeretsz számítógéppel dolgozni? Szeretnéd kipróbálni a kreativitásod? Légy a saját marketingesed!  Valósítsd meg ötleteidet és tervezd meg saját vállalkozásod marketingeszközeit számítógép segítségével!

 

4. Kalandozás a nagyvilágban – Képzeletbeli utazás a Föld körül!

folyamatos

Diákok színes előadásai a világ különböző pontjain található nevezetességekről, valamint élménybeszámolók a számukra szervezett szakmai kirándulásokról. Az előadásokhoz kapcsolódóan kvízfeladatok megoldása.

 

5. „Dolce Vita” a Tinódiban – Próbáld ki magad a konyhában!

folyamatos

Érdekel a sütés-főzés? Itt az alkalom, hogy kipróbáld! Bepillantást nyerhetsz a sütikészítés rejtelmeibe, akár el is végezhetsz egyes mozzanatokat. Díszítsd ki saját aprósüteményedet! Ha inkább a sós ízeket kedveled, készíthetsz egyedi szendvicseket. Természetesen, amit elkészítettél, el is fogyaszthatod!

 

6. Tinódi mixer show – Legyél te is bártender!

folyamatos

Szereted, ha minden tekintet rád szegeződik? Szeretnél az éjszaka középpontjában lenni? Megtekinthetsz pár bártender videót, ha vállalkozó kedvű vagy, ki is próbálhatod a mozdulatokat egy ifjú tehetség segítségével.

 

7. Országismereti és kultúrtörténeti nyelvi vetélkedő

folyamatos

Mennyire ismered az angol nyelvű országok kultúráját? Próbáld ki magad Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Ausztrália történelméből, földrajzából, irodalmából, művészetéből és nevezetességeiből összeállított játékos vetélkedőn!

 

8. 120 órás ingyenes nyelvtanfolyamok - GINOP-6.1.3 projekt népszerűsítésére

folyamatos

Információ az eddigi csoportok tapasztalatairól, a tervezett további csoportokról. Az érdeklődőknek tájékoztatás a jelentkezés folyamatáról, szintfelmérés, csatlakozási lehetőség a szervezés alatt álló csoportokhoz.

 

9. LEGO robot akadálypálya – Segíts célba jutni Jolánkának!

folyamatos

Keress megoldást Jolánka, a kétségbeesett LEGO robot, célba juttatásához! A terepasztalon különböző akadályok nehezítik a jármű mozgását. Figyeld meg, hogy a kis gép hogyan reagál, ha egy piros vagy zöld felület felé közeledik, illetve mi történik, ha falba ütközne! Színes kártyák és tereptárgyak elhelyezésével segítheted a torlaszok kikerülését és a helyes irány megtalálását. Vajon át tudod segíteni a bajba jutott Jolánkát az útvesztőn?

 

 

Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum

9700 Szombathely, Nagykar u. 1-3.

E-mail: info@szoszszc.hu

Telefon: +36-94-312-375

OM azonosító: 203063

Felnőttképzési engedély: E-001456/2016